Nieuws

Gevolgen Brexit 2021 Fashionmodellen

 

 

Goededag,

Zoals vele van jullie waarschijnlijk al weten komt in 2021 de Brexit om de hoek kijken. De Brexit heeft een aantal maatregelen en gevolgen voor jullie als fashion modellen. Wij zullen proberen om deze maatregelen en gevolgen stap voor stap voor jullie zo goed mogelijk uit te leggen!

Vrij verkeer van reizen

Vanaf 2021 is er geen standaard vrij verkeer meer van reizen meer tussen de meeste EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. Nederland is één van deze landen. Dit houdt in dat je niet zomaar een vliegtuig naar Engeland kunt pakken. Er is wel een mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van het vrije verkeer van reizen tussen EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. Dit kan door middel van het verkrijgen van een “Settled” of een “Pre-settled” status.

Settled en Pre-settled status

Het in bezit hebben van een Settled of een Pre-settled status zorgt ervoor dat je zonder problemen in het Verenigd Koninkrijk kunt werken. Een Settled status is voor de modellen die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Een Pre-Settled status is voor de modellen die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen, maar daar wel mogen werken.

Het is voor modellen mogelijk om deze status te krijgen. Deze status kunnen ze krijgen, als ze recht hebben op een EUSS (EU Settlement Scheme). De EUSS kan aangevraagd worden via de Engelse overheid. Hieronder kun je de link vinden die leidt naar de website voor het aanvragen van de EUSS.

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status

EU Settlement Scheme

Het aanvragen van een EUSS is gratis. Om recht te hebben op een EUSS, moet je dat uiteraard wel kunnen bewijzen. Van experts van enkele Engelse modellenbureaus hebben wij vernomen dat je moet bewijzen dat je in het afgelopen half jaar enkele jobs hebt uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast moet je ook jezelf kunnen identificeren.

Mocht jouw aanvraag voor een EUSS goedgekeurd worden door de Engelse overheid, dan is het van belang dat een kopie hiervan zo snel mogelijk naar jouw Engelse modellenbureau wordt gestuurd. Zonder het document kun je alleen jobs doen in het Verenigd Koninkrijk aan de hand van een visa.

Een EUSS is ten alle tijden beter dan een visa. Een visa kan namelijk hoge kosten met zich meenemen. Daarnaast hebben de Engelse bureaus maar een beperkt aantal visums. Een visa zorgt er niet voor dat vrij verkeer van reizen hebt en is maar maximaal 3 maanden geldig. Ook moet je om de 14 dagen een betaalde job hebben, om de visa geldig te houden.

Het aanvragen van een EUSS kan officieel nog tot 30 juni 2021, maar wij willen jullie adviseren om deze zo snel mogelijk aan te vragen bij de Engelse overheid. De Engelse modellenbureaus willen de EUSS het liefst ook voor 1 januari 2021 in bezit hebben.

Wij willen jou adviseren om altijd te proberen om de EUSS aan te vragen bij de Engelse overheid als je ervoor in aanmerking kunt komen. Het kost immers niets en je bespaart er achteraf veel tijd, geld en moeite mee.

A1-verklaringen en woonplaatsverklaringen

Wij hebben voor jullie begin vorige maand de A1-verklaringen en de woonplaatsverklaringen aangevraagd voor het komende jaar. Wij zullen deze voor de zekerheid ook naar jullie Engelse bureaus sturen, als we deze binnen hebben.

Mochten jullie nog vragen hebben omtrent de verklaringen of de gevolgen van de Brexit kunnen jullie ons altijd bereiken via admin@axpformodels.com of (+31) (0)20-330 8785.

Hartelijke groeten namens Team Axp for Models,
Koen van der Vliet

The model's health pledge - Nieuwsbrief December
Steunpakket modellen vanwege Corona